Dezvoltare Locală
(click pe imagine pentru descărcare)
(click pe imagine pentru descărcare)
Încă din iunie 2012, primarul comunei, Constantin Nițoi, și-a prezentat planul pentru schimbarea comunei în bine. "REUȘIM ÎMPREUNĂ" nu este doar un slogan, ci un adevăr. Ajutat de echipa sa, a putut să-și onoreze o parte din angajamentele luate asigurându-ne că nu se va opri aici.
"MINTE SANATOASA IN CORP SANATOS"
Primaria Manesti a realizat in timp record , in centrul comunei Manesti un teren de sport sintetic cu instalatie de nocturna, pentru a veni in sprijinul sportivilor , tinerilor si copiilor , din comuna Manesti , acum diferite sporturi ca fotbal , tenis de camp , handbal , baschet , ciclism , atletism se pot desfasura pe terenul de sport sintetic si pe pista din jurul acestuia din centrul satului Manesti , spatiu care era o data plin de vegetatie , molozuri si gunoaie.Tot aici isi pot desfasura si orele de sport , copiii de la Scoala Gimnaziala " Gheorghe Dibos" , intreceri sportive respectiv curse de rezistenta sau de viteza.
AMENAJARI BAZE SPORTIVE
Au fost modernizate Bazele Sportive din comuna fiind prevazute cu instalatie nocturna , dusuri , camere pentru ospeti , gazde si arbitrii , motiv pentru care tot aici este infintat si " Clubul Sportiv 2013" , din care fac parte si celelalte echipe de fotbal din comuna Manesti.
ADMINISTRATIA COMUNEI MANESTI ISI DESFASOARA ACTIVITATEA IN CONDITII DECENTE
Daca unul din proiectele pentru mandatul 2012-2016 era construirea unui nou sediu de Primarie, astazi cetatenii comunei Manesti se pot bucura de o constructie moderna care sa corespunda nevoilor acestora, in asa fel incat problemele dumnealor sa fie rezolvate in conditii de maxima operativitate si promptitudine , afirma primarul comunei Constantin Nitoi.
MODERNIZAREA CENTRULUI CIVIC
Centrul comunei Manesti a fost transformat radical.
Modernizarea centrului civic cu spatii verzi , trotuare cu dale de beton , bancute , pitici
luminosi, ce te fac sa-ti tresalte inima la gandul ca acolo erau doar niste garduri de fier si lemn
si o cladire in paragina a FEDERALCOOP-ului.In centru au fost plantate flori , au fost
amenajate alei pietonale si a fost adus mobilier stradal , acum exista cosuri de gunoi si umbrare.
CONSTRUIREA UNEI PIETE VOLANTE
In toamna anului 2012 a fost inaugurata o noua piata , volanta , in centrul civic al localitatii pentru cetatenii comunei care vor sa-si vanda legumele si fructele . Acestia nu vor mai fi nevoiti sa inchirieze taraba sau sa plateasca vreo taxa.Comertul se va putea desfasura liber , atat in beneficiul producatorilor dar si al cumparatorilor care pot avea garantia ca produsele sunt proaspete.
AMENAJARE SCENA FESTIVITATI
"Sarbatoarea Castanilor" din anul 2013 a venit cu inaugurarea unei noi scene pentru
festivitati amplasata in incinta Scolii " Ghe. Dibos " din Manesti.
SERVICIU PUBLIC ALIMENTARE CU APA
Una dintre prioritatile administratiei locale din Manesti a fost introducerea si extinderea retelei de apa potabila in toate satele , care a inceput sa prinda contur.
Proiectul vizeaza lucrarile necesare pentru alimentarea cu apa conform normelor si legislatiei in vigoare . Alimentarea cu apa a institutiilor publice si a gospodariilor din zona centrala a satului Manesti , respectiv sediul Primariei Manesti , Scoala Ghe. Dibos , sediul Politiei, agentii economici si imobilele aflate in zona centrala.
Pe reteaua de distributie au fost amplasati hidranti pentru stingerea incendiilor.
MONTAREA SI SCHIMBAREA STATIILOR ITP
Unul dintre proiectele propuse in planul de achizitii a fost schimbarea tuturor statiilor ITP si modernizarea lor.
INSTALAREA PRIMULUI BANCOMAT IN COMUNA MANESTI
Locuitorii Comunei Manesti au acum posibilitatea sa faca operatiuni bancare , ei nu vor mai fi nevoiti sa mearga la Ploiesti pentru folosirea unui bancomat , deoarece a fost montat unul in incinta Caminului Cultural din centrul satului Manesti pentru a veni in sprijinul cetatenilor si pentru a parcurge un "pas" catre standardele europene.
''UN COPIL , O FLOARE , UN POM SI COMUNA VA PRINDE VIATA "
Mergand pe idee ca un primar gospodar si o administratie locala eficienta se recunosc in primul rand dupa modul in care arata localitatea .
Autoritatile locale au decis ca in toamna anului 2018 sa planteze mai multi puieti de castani comestibili cu ajutorul elevilor de la scoala gimnaziala Ghe.Dibos, voluntarilor precum si al Doamnei ministru Gabriela Gavrilescu.
Iar in anul 2019 au fost plantati puieti de salcami, brazi , stejar si tei.
"STRADA NU E UN LOC DE JOACA"
Pentru acest slogan Primaria Manesti a demarat lucrarile spatiilor si locurilor de joaca pentru copiii astfel toate satele au un loc de joaca pentru copiii si pentru siguranta acestora, venind in sprijinul parintilor.
"MODERNIZAREA ILUMINATULUI PUBLIC"
Centrul comunei Manesti va beneficia de iluminat public la cele mai inalte standarde.
La solicitarea conducerii comunei Manesti , Electrica a intocmit un proiect de reabilitare a peste 2 kilometri de retea de iluminat public in zona centrala a localitatii.
" Suntem printre putinele localitati din Prahova care beneficiaza de o asemenea investitie. Este vorba de inlocuirea conductorilor cu unii foarte rezistenti de pe stalpii aflati pe o lungime de 2.188 de metri. Totodata conform aceluiasi proiect ,au fost modernizate si 176 de bransamente.
CONSTRUCTII FOISOARE
Pentru poetii antichitatii, de la trubadurii medievali pana la cei ai modernitatii, gradinile si foisoarele umbrite au ramas cadrul perfect pentru intalniri si schimbarea ideilor , din aceasta cauza noi Administratia Locala Manesti am demarat un proiect incepand cu anul 2014 pentru construire de foisoare in toate satele componente ale comunei.
"VREM O SCOALA , CA AFARA"
Este un slogan inspirat de la alte scolii si din proiectul sustinut de formatia "Vunk" prin care se doreste sa se construiasca o scoala primara si o sala de sport , in scopul unei bune functionarii a sistemului de invatamant din comuna Manesti .
Integrarea tarii noastre in Uniunea Europeana implica alinierea dezvoltarii urbanistice si a zonelor rurale , care sa corespunda din punct de vedere al conditiilor optime de desfasurare a sistemului de invatamant si sport.
Ca urmare a efectivelor reduse la invatamantul primar din ultimii anii de scolarizare din satele aferente comunei Manesti si neexistand posibilitatea gruparii pe sate apropiate , pentru a realiza un invatamant de calitate cu rezultate bune , conducerea scolii sustine realizarea de clase omogene cu elevii din toate satele comunei.
In prezent situatia se afla in faza intocmirii certificatului de urbanism , urmand a se lua toate
avizele si apoi speranta de a obtine Fonduri Europene pentru proiectare si executie.
SARBATOAREA "POMULUI DE CRACIUN"
Primarul Comunei Manesti alaturi de Consiliul Local sunt "insarcinati " de MOS CRACIUN sa aduca cadouri tuturor copiilor din scolile si gradinitile de pe raza Comunei Manesti in fiecare an in pragul Sarbatorilor de Iarna ocazie cu care toti cetateni au fost invitatii la sarmale si vin fiert. Actiunea s-a derulat odata cu serbarea copiilor a "Pomului de Craciun" care s-a sustinut in sala mare a Caminului Cultural Manesti.
VIZITA DELEGATIEI DIN TURCIA
In luna septembrie 2013 a avut loc intalnirea din cadrul proiectului Comenius Regio: "Coperarea Interregionala intre Turcia si Romania cu scopul imbunatatirii ofertei educationale.O delegatie romano-turca formata din profesori universitari , directori din Ministerul Invatamântului , Directori de Licee si Scoli in cadrul unui proiect Comenius Regio, derulat intre Directoratul Regional pentru educatie din Denizli si Inspectoratul Scolar Prahova.
S-A SEMNAT ACORDUL DE INFRATIRE INTRE COMUNA MANESTI
SI SATUL ABACLIA .
Ca urmare a relatilor de prietenie existente intre Romania si Moldova , Primaria comunei Manesti si-a manifestat , interesul de a se implica in realizarea unei colaborari in domeniul economic , cultural , educational si turistic cu satul Abaclia - Raionul Basarabeasca.
Aceasta initiativa a constituit un rezultat al discutiilor prealabile sustinute cu reprezentantii autoritatii locale din satul Abaclia – raionul Basarabeasca prin care se fac cunoscute oportunitatile de afaceri din comuna Manesti , precum si aspecte legate de viata culturala locala si traditiile specifice comunei Manesti.
Infratirile sunt ocazii unice de infratire a cetatenilor , desfasurate intr-o ambianta speciala de sarbatoare si convivialitate. Fiind locul de intalnire dintre cetatenii europeni , ele reprezinta un instrument privilegiat prin care se constientizeaza cetatenia europeana , adresandu-se locuitorilor chiar in locul in care traiesc , in cadrul care le este familiar.
Acest acord a fost semnat in urma Hotararii Consilului Manesti cu nr.48 din 20.09.2014.
In vara anului 2018, comuna noastra a fost vizitata de catre reprezentanții Comunei Abaclia.
MUZEUL DE ARTA POPULARA AL COMUNEI MANESTI
Aflat in centrul comunei Manesti , muzeul functioneaza in incinta Caminului Cultural Manesti , fiind rodul initiativei directorului acestuia – dl. Stoica Aurica , care a inceput din 2002 cu strangerea obiectelor din diferite surse , imbogatind an de an prezenta colectie.
Exponatele reflecta vechile ocupatii ale locuitorilor din aceasta localitate , precum si portul traditional . Remarcam in mod deosebit uneltele si produsele mestesugarilor localnici , alaturi de un mobilier lucrat traditional , obiecte deosebite de port popular , precum tesaturi si cusaturi de impodobit interioare , specifice comunei si satelor din jur.
Expozitia permanenta pune in valoare creatii materiale si artistice ale culturii populare romanesti din zona de campie a judetului Prahova , elemente de viata spirituala si caracterul individualizat al obiceiurilor si creatiilor folclorice de pe aceste melaguri.
Proiecte de investiții
- Contract de finanțare pentru programul național de dezvoltare locală- Subprogramul Modernizare Satului Românesc - Domeniul realizare /extindere / reabilitare / modernizare a sistemelor de alimentare cu apă și stații de tratare a apei
- Contract de finanțare - Acordarea ajutorului financiar nerambursabil în condițiile programului național pentru dezvoltare rurală (utilaje)
- Locuri de casa pentru tineri
Tinerii din comuna Manesti pot obtine loturi de teren pentru construirea de case.
In baza unei legi ce urmareste dezvoltarea comunicatiilor locale si in special ajutarea familiilor tinere, administratiile locale din tara pot oferii terenuri pentru tineri, in mod gratuit, cu anumite conditii. Acest lucru este pus in practica si la Manesti, decizia fiind foarte bine primita de comunitatea locala. Primaria acorda asemenea terenuri cu titlu gratuit, dar personele care solicita acest lucru trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii minime:
- sa aiba până in 35 ani
- sa dea o declaratie pe proprie raspundere din care sa reiasa ca nu mai detin alta proprietate in comuna Manesti si nici intr-o alta zona din Romania
- sa obtina de la parinti o asfel de declaratie care sa confirme acest lucru.
Odata indeplinite aceste conditii, tanarul poate primi pana la 500mp de teren, pe care are obligatia conform legi, de a incepe constructia in termen de 1 an in caz contrar poate pierde terenul.
Administratia manesteana are la dispozitie o suprafata de aproximativ un hectar pe care il poate da in folosinta tinerilor. Loturile de teren sunt amplasate in diferite zone ale comunei , iar 11 persoane au primit deja adeverinte pentru a intra in posesia terenurilor. Pana in acest moment au fost depuse 24 de solicitari.
- Străzi asfaltate
Un important obiectiv propus şi realizat de conducerea Primăriei Măneşti a fost asfaltarea tuturor străzilor din comună şi refacerea celor afectate: Lucrările au fost efectuate la nişte costuri „pământeşti”, dar de bună calitate. Raportat la lucrările efectuate de vechea administraţie, preţul acestor asfaltări este unul incomparabil mai mic!
- Drumuri pietruite
În urma discuţiilor avute cu cetăţenii satului Gura Crivăţului, conducerea Primăriei Măneşti a găsit de cuviinţă necesitatea pietruirii drumului ce face legătura între această aşezare şi satul Coada Izvorului. Astfel, a fost facilitată deplasarea către lăcaşul de cult de aici, respectiv către cimitirul unde îşi au îngropaţi morţii.
- Modernizări la Gura Crivățului
Un proiect în aparenţă de mică amploare face toată diferenţa în satul Gura Crivăţului, unde a fost amplasată o punte pietonală. La fel ca şi în cazul lucrărilor de pietruire a drumului, acest proiect asigură o legătură mult mai rapidă între Gura Crivăţului şi Coada Izvorului şi o deplasare în condiţii decente a oamenilor între cele două aşezări.
„Tot în ajutorul cetăţenilor din Gura Crivăţului s-a montat o punte pietonală peste râul Cricovul Dulce, astfel micşorând considerabil timpul în care aceştia pot ajunge la biserica din satul Coada Izvorului şi bineînţeles asigurând o deplasare în condiţii umane şi nu prin apă”, ne-a precizat delegatul sătesc, domnul Oprina Marin.
- Foişor şi loc de joacă
Un alt obiectiv este amenajarea spaţiului din centrul satului Gura Crivăţului pe care va veni amplasat un foişor, lângă care se va amenaja un spaţiu de joacă pentru copii, obiectiv ce va fi finalizat în 2014.
- „Minte sănătoasă în corp sănătos”
Pentru a veni în sprijinul sportivilor şi nu numai, administraţia locală se mândreşte cu realizarea terenului de sport cu suprafaţă sintetică, situat în apropierea sediului Primăriei. Acum diferite sporturi (fotbal, tenis de câmp, handbal, baschet) se pot desfăşura pe terenul sintetic din centrul satului Măneşti, spaţiu care era odată plin de vegetaţie, moloz şi gunoaie.
Tot aici îşi pot desfăşura şi orele de sport copiii de la Şcoala Gimnazială „Gheorghe Diboş”. Tot aici pot fi organizate şi întreceri sportive de rezistenţă şi viteză, pe pista din zgură amenajată împrejurul terenului de sport.
- Investiţii pentru promovarea sportului
Începutul noului sezon fotbalistic a marcat în această vară, la Măneşti, înfiinţarea a două noi echipe de fotbal. De asemenea, în pauza competiţională, noua conducere a Primăriei şi consilierii locali au depus eforturi pentru aducerea terenurilor de fotbal la standarde cât mai bune şi pentru realizarea unor lucrări de modernizare.
De la două echipe de fotbal înscrise în competiţiile judeţene, Măneştiul a ajuns, în această vară, la patru. Astfel, pe lângă deja consacratele Cetatea Coada Izvorului (Liga B Prahova) şi Arizona Zalhanaua (Liga C Prahova), în comună activează, începând din acest sezon, încă două formaţii: Tricolorul Băltiţa, în satul cu acelaşi nume, şi Voinţa Măneşti. Amândouă, fiind proaspăt înfiinţate, au fost înscrise în Liga C Prahova, al treilea eşalon la nivel judeţean. Un lucru foarte important este că, în toate cele patru cazuri, echipele promovează jucători locali, loturile fiind compuse din tineri care provin din satele respective.
Pe lângă sprijinirea a două noi grupări în fotbalul judeţean, conducerea Primăriei Măneşti s-a implicat activ şi pentru îmbunătăţirea condiţiilor de joc. La Măneşti, după aleea cu castani, şi la Băltiţa, la intrarea în sat, terenurile au fost amenajate pentru a putea găzdui meciurile oficiale.
O noutate foarte importantă este că, la Băltiţa, lângă suprafaţa de joc, administraţia locală a realizat, în această vară, o clădire care va găzdui vestiarele şi cabina arbitrilor. O necesitate la fotbalul mare, această clădire oferă condiţii la care multe echipe din fotbalul judeţean doar visează.
După primele două etape din noul seyon competițional, Tricolor Băltița acumulase maxim de puncte, cu un golaveraj 8-2, Arizona a înregistrat o victorie și o înfrângere, golaveraj 3-2, iar Voinţa Măneşti figurează cu două înfrângeri. La Liga B, Cetetea Coada Izvorului avea, după primele două etape, o victorie şi o înfrângere, şi un impunător golaveraj, de 6-1. În etapa a treia, Cetetea joacă acasă, duminică, 9 septembrie, cu NG Brătăşanca, începând de la ora 10.00.
În eşalonul inferior, după runda intermediară, etapa cu numărul 4 programează, duminică, pentru echipele locale, meciurile: Tricolor Băltiţa – Progresul Puchenii Moşneni (, Voinţa Măneşti – CS Brazi şi AS Potigrafu – Arizona Zalhanaua.
- Un nou teren de sport, deschis în Mănești
Primăria Mănești anunță deschiderea unui nou teren de sport, realizat în timp record, în centrul comunei.
Terenul, pe care se pot practica mai multe sporturi, inclusiv tenis, fotbal sau handbal, este acoperit cu o suprafaţă sintetică şi împrejmuit cu plasă de protecţie.
Obiectivul, amplasat în centrul comunei, în spatele sediului Primăriei, a fost realizat într-un interval de timp foarte scurt. Sărbătoarea localităţii marchează, în acest an, şi inaugurarea noului teren de sport. De altfel, scena de la Festivalul Castanilor a fost amenajată în imediata vecinătate a acestui amplasament.
Inaugurarea face parte dintr-un proiect mai amplu al Primăriei. „Am anunţat, încă din campanie, că doresc să promovez sportul, mai ales în rândul tinerilor, iar inaugurarea acestui teren pe suprafaţă sintetică este un pas foarte important. Dorinţa mea este să continuăm şi, în limitele bugetului, să mai amenajăm, pe viitor, şi alte obiective de acest gen. De asemenea, ne gândim şi la o serie de alte măsuri pentru promovarea sportului. Acest teren este destinat oamenilor din comună şi am insistat să fie dat în folosinţă, fără îngrădiri, cât mai repede“, ne-a declarat Constantin Niţoi, primarul comunei.